Geschiedenis

Historie
Het Concours Hippique Bennekom kent een lange historie. In 1898 (!) werd het voor het eerst georganiseerd. Het gouden jubileum van de Afdeling Neder-Veluwe der Geldersch-Overijsselse Landbouwmaatschappij werd gevierd met een festijn waarbij het paard in het middelpunt van de belangstelling zou staan. Met het festijn werd een van de oudste concoursen hippique in Nederland geboren. Eerst werd het evenement gehouden op de Wageningse Berg. Later verhuisde het naar het Bennekomse landgoed rondom kasteel Hoekelum. Dat was te danken aan een gastvrije geste van Baron van Wassenaer. Hij opende de voorterreinen van zijn landgoed voor de activiteiten. Zijn dochter, Baronesse van Wassenaer, zette de traditie voort. Toen haar vader in 1947 overleed, bleven de paardenliefhebbers welkom op het landgoed. Een aantal jaren geleden is het landgoed overgedragen aan de Stichting Het Gelders Landschap. Geen nood voor de organisatoren, want de Baronesse had in haar testament nadrukkelijk laten opnemen dat het concours ieder jaar plaats moest kunnen vinden op het landgoed. Met uitzondering van de jaren 1940 tot en met 1945 heeft het concours ieder jaar plaats gevonden. Tussen 2001 en 2003 werd de reeks onderbroken door de uitbraak van het mond-en klauwzeervirus en de vogelpest. In 2020 en 2021 werd het concours niet georganiseerd vanwege Corona.

Koninklijke interesse                                                                                 Het Concours Hippique is in de tijd dat het in Wageningen werd gehouden, bezocht door koningin Wilhelmina. In 1948 heeft Prins Bernard zelfs deelgenomen aan het evenement als springruiter. De toenmalige prinsessen Beatrix en Irene vereerden ons in 1953 met hun deelname aan het concours. Een paar jaar later verscheen Irene nogmaals op het concours. De verbondenheid met het koninklijk huis is er nog steeds. Een keer in de vijf jaar ontvangt het Concours Hippique Bennekom een speciale medaille van het koningshuis.

Traditie
Het Concours staat bol van de tradities, zonder ouderwets te zijn.  Het concours wil niet uitgroeien tot een grootschalig circusachtige attractie, maar het koestert de kleinschaligheid. Het concours is altijd al gericht geweest op de lokale omgeving en dat wil het bestuur ook graag zo houden. Qua bezoekersaantallen schommelen we tussen de tweeduizend en vierduizend mensen. De vastberadenheid om de tradities in stand te houden, wil niet zeggen dat de organisatie niet open staat voor veranderingen. Zo is het aantal activiteiten tijdens het concours de afgelopen jaren enorm uitgebreid. Het is uitgegroeid tot een familie-evenement. Kinderen kunnen gratis ponyrijden, kijken naar verschillende demonstraties en spelen in het kinderdorp. Elk jaar proberen we weer nieuwe ideeën uit om het nog aantrekkelijker te maken. Zo is er iedere keer weer een ander op paarden gebaseerd show element. Om het event aantrekkelijk te maken is de toegangsprijs laag. Voor de jeugd tot 12 jaar is de toegang zelfs gratis.

Mail Coach
Ieder jaar komt de senaat van de Wageningse studentenvereniging Ceres met de postkoets (Mail Coach) naar ons concours.

Hemelvaart
Het concours vindt ieder jaar op Hemelvaartsdag plaats. Al sinds 1951 is het concours op Hemelvaartsdag. Het event is dus onlosmakelijk verbonden met deze feestdag, die kan vallen tussen 1 mei en 3 juni. De organisatie heeft inmiddels leren leven met het Nederlandse klimaat, aangezien het een buitenevenement is.

Organisatie
De organisatie bestaat uit een gepassioneerde club mensen die zonder uitzondering “iets” met paarden en de paardensport hebben. Het Concours is dan ook zeer gevarieerd. Vrijwel alle disciplines van de paardensport – springen, tuigpaarden, hackneys en  Friese tuigpaarden – worden op de dag in een non-stop programma aan het publiek getoond. Deelnemers zijn afkomstig uit het hele land. Het concours behoort inmiddels tot de kleine groep van nationale categorie 1 concoursen in Nederland. Dat is een soort eredivisie in de paardensport.