Evenement

Over het evenement
De `Vereeniging tot Bevordering der Paardenfokkerij in Gelderland` organiseert elk jaar een paardenfestijn met een gevarieerd programma. Naast de hippisch activiteiten in de hoofring en op het terrein zijn er activiteiten voor het hele gezin: een kinderdorp en een Jan Plezier rijdt een route vanaf het hoofdterrein door de bossen in de omgeving. Op het concours terrein wordt op diverse plaatsen gezorgd voor de inwendige mens, van kramen tot consumptie tent met terras (de VIP tent).  Bezoekers met een VIP engagement hebben toegang tot de VIP tent inclusief gratis broodjes en drank. .

Hoofdring
Vanaf de tribune kan er genoten worden van de rubrieken in de hoofdring.

Tuigpaarden
De kern van het concours hippique zijn 3 paardenrassen, fokrichting Tuigpaard:

  • de Friese paarden,
  • de Hackney’s en
  • de Koninklijke warmbloed paard Nederland (KWPN.

Deze paarden zetten hun beste beentje voor in de showrubrieken op het hoofdterrein van het concours. Een trouwe schare liefhebbers uit Nederland bezoekt het concours om deze unieke shownummers te zien.

Springen
Al jaar en dag is het springen op de grasbodem van de hoofdring een vast onderdeel van het concours. De verschillende klassen in het springen die tijdens Concours Hippique Bennekom gereden worden zijn:

  • Z (zwaar), hindernissen van 1,30 meter.
  • ZZ (zeer zwaar), hindernissen van 1,35 meter.
  • Nationaal, hindernissen van 1,40 meter.

Show: Shetlander race
Dit jaar vindt ook de spectaculaire race van de Shetlanders in de hoofdring plaats. Gereden door kinderen is het een show waar iedereen enorm enthousiast van wordt. (www.sprongvooruit.com/paardrijden/lesmogelijkheden/racingteam)

Show: Mailcoach
Ieder jaar komt de senaat van de Wageningse studentenvereniging Ceres met de postkoets (Mailcoach) naar ons concours. Verkleed in bijpassende kledij presenteren zij zich in de hoofdring.

Wedstrijden op het terrein

Samengestelde wedstrijd mennen (SWM)
Op het hoofdterrein, de parkeerweide en in de bossen van het Gelders landschap wordt een samengestelde menwedstrijd verreden. Woensdag 9 mei zijn de proef A (dressuur) en proef C (vaardigheid). Donderdag 10 mei proef B (marathon: wegtraject en hindernissen). Vijf hindernissen liggen op de weide voor het kasteel, zodat de vele bezoekers van het concours ook kunnen genieten van het menspektakel. Het fraaie wegtraject voert over het eeuwenoude landgoed Hoekelum. Alle klassen (L, M, Z en Impuls) kunnen deelnemen aan deze sfeervolle wedstrijd.

Ride & Run
De Ride & Run met een recreatief karakter is op donderdag ochtend. Deze variant houdt in dat ruiter en hardloper tegelijk opgaan en is ook mogelijk voor ruiters met een beperking.

Voor het gehele gezin
Over het gehele terrein vinden allemaal activiteiten plaats die garant staan voor een gezellig dagje uit voor het hele gezin.

Jan Plezier
De gehele dag rijdt een Jan Plezier (een rijtuig dat in de negentiende eeuw populair was) vanaf het hoofdterrein een route door de bossen in de omgeving.

Kinderdorp
Voor de kinderen is er een kinderdorp met onder andere ponyrijden, draaimolen en springkussens.

Strodorp
Het altijd gezellige strodorp bestaat uit enkele leuke kraampjes waar van alles te zien en te koop is.