Categorieën
Paardenhouderij

Paardenmasseur net zo belangrijk als de hoefsmid en dierenarts

Zoals zoveel meisjes raakte ook Anita de Keijzer op jonge leeftijd verliefd op een pony. Het bleef niet bij een bevlieging maar ze heeft van haar hobby haar beroep kunnen maken. Wie wil dat nou niet?

Als trainer en instructeur van ruiters van verschillend niveau, zag ze dat paarden zich in sommige gevallen afwijkend gedrag gingen vertonen. Dat was voor haar de aanleiding om opzoek te gaan naar de oorzaken van de problemen.

Hij doet het niet

Slechte paarden worden niet geboren maar gemaakt. Tot die conclusie kwam Anita al snel. Om in een betere situatie te komen, kan een paard slechts reageren op de omstandigheden en zijn gedrag eraan aanpassen. Dat kan liggen aan de wijze waarop het bereden wordt. Het zoekt dan naar mogelijkheden om ongemakken of pijn te voorkomen. Een goede instructeur kan een ruiter hierbij helpen. Echter, niet zelden ligt de oorzaak elders. De reactie kan ook veroorzaakt worden door slecht passend harnachement. Een slecht passend zadel kan er de oorzaak van zijn dat het paard de rug vast gaat zetten om pijn te vermijden. Een ‘harde mond’ hoeft niet te liggen aan een verkeerd bit of slechte leidselvoering maar kan het gevolg zijn van een borsttuig dat de borstspieren beknelt.

Het gaat er dus om het totale beeld in ogenschouw te nemen. De eigenaar/berijder van een paard heeft de verantwoordelijkheid om de oorzaken van het afwijkende gedrag te achterhalen, zelf of met deskundige hulp.

Paardenmassage geeft verlichting

Door daarvoor de vereiste professionele opleidingen te volgen kon Anita zich aansluiten bij de Vereniging Paarden Sportmasseurs Nederland (VPSN).

Door deze kennis te koppelen aan de kennis die zij als gediplomeerd ORUN-instructrice heeft, kan ze eigenaren helpen met zowel de oorzaak van de problemen als de gevolgen ervan aan te pakken.

Paardenmassage is een goede mogelijkheid om de pijn in de spieren te verdrijven. Een paard bestaat tenslotte voor 60% uit spiermassa.

Natuurlijk is het beter om problemen te voorkomen. Door het paard regelmatig te masseren kunnen vorderingen in de training bespoedigd worden. Door deze regelmatige behandeling worden eventuele probleempjes vroegtijdig vastgesteld zodat passende maatregelen genomen kunnen worden.

Vraagbaak

Anita heeft zich de afgelopen jaren tot een veelzijdige vraagbaak voor paardeneigenaren ontwikkeld. Met haar bedrijf Jouw Paard, jouw zorg in Groesbeek brengt ze het plezier en gezondheid terug in de stal. Door deskundige instructie kunnen problemen en kosten voorkomen worden voordat ze ontstaan. Middels paardenmassage en voedingsadviezen kunnen problemen verholpen worden. Omdat Anita naar de stal toekomt kan ze het paard in zijn eigen omgeving observeren en snel een behandeladvies opstellen.

De lol telt ook

Ondanks dat ze dagelijks op professionele wijze met paarden werkt, blijft de lol en plezier daarin ook een grote rol spelen. Als voltige-instructrice is Anita verbonden aan de equicentrum Sprong Vooruit in Rijkevoort. Tijdens het Concours Hippique Bennekom zal zij met haar groep een demonstratie verzorgen. Ook neemt ze de Shetlanders van Sprong Vooruit mee om het publiek te trakteren op een heuse Grand National Race op mini formaat.

Niemand met lege handen naar huis

De inzet van vrijwilligers is voor het Concours Hippique Bennekom onontbeerlijk. Naast dat Anita tijdens het concours werkzaamheden voor het wedstrijdsecretariaat voor met mennen verricht, zorgt ze er ook voor dat het voltigeteam, de Shetlandriders, de vrijwilligers en deelnemers aan de menwedstrijd een goed gevulde Goodie Bag aangeboden krijgen.

Kijk voor meer informatie over paardensport massage op:

www.jouwpaardjouwzorg.nl

Wat zijn jouw ervaringen met paardenmassage? Deel je ervaringen hieronder.