Categorieën
MVO

Grondige restauratie van historische Postkoets

De mailcoach, waarmee Senaat van de Wageningsche Studenten Vereniging “Ceres” al decennia haar opwachting komt maken op het CH Bennekom, op het landgoed Hoekelum, heeft een grondige restauratie gekregen.

Het onderstel was niet mee veilig om mee te rijden. De naven van de wielen waren helemaal op en kapot. Bij een klein gat in de weg konden de wielen uit elkaar vallen en grote ongelukken veroorzaken. Twee jaar geleden werd besloten door de stalhouder Hans Heus – bekend internationaal vierspan rijder- om niet meet te rijden met de coach.

Dan komt het moment met vele vragen: “willen we nog gaan restaureren ?” Hoeveel geld hebben we daarvoor nodig ? Hoe , door wie ?

Aangezien het een vrij ingrijpende restauratie zou gaan worden, met name van de vier wielen en de assen, werd uiteindelijk besloten om dit uit te besteden bij “van den Heuvel” in Valkenswaard. Dit is een gerenommeerd bedrijf met veel vakkennis in huis.

Uiteindelijk bleek dit een goede keus. Er moest o.a. een speciale constructie gemaakt worden aan de assen, opdat de nieuwe wielen er weer goed op konden.

Bij het uit elkaar halen bleek dat op alle assen nog min of meer te lezen was dat die gemaakt waren door “ VR MASON Patent London” . Dit was een bekende assen bouwer in Engeland , speciaal voor postkoetsen.

Alle bladveren zijn schoongemaakt en ook het draaisysteem is weer helemaal veilig en goed bevestigd.

Zelfs een nieuwe disselboom met spinnenkop was nodig, aangezien de oude het ieder moment het kon begeven.

Het onderstel is weer mooi rood gelakt en voorzien van biezen. De bovenbouw had niet zo’n grondige restauratie nodig. Op termijn moeten er weer nieuwe kussens gemaakt worden en de binnenbekleding vernieuwd. Maar dit had geen hoge urgentie. Belangrijk is dat het onderstel weer veilig is om mee te rijden.

Dankzij vele sponsoren en een bijdrage van de vereniging Ceres, is het gelukt om de ca 100 jaar oude mailcoach weer veilig te maken en straks op Hoekelum, weer binnen te laten rijden in volle glorie met de Senaat, die weer haar opwachting komt maken.

Harco Jellema, voorzitter stichting “de Mailcoach”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *