Geschiedenis Ride & Run

Verenigde Staten

In de USA is Ride & Tie een wedstrijd vorm waarbij het doel is het zo snel mogelijk afleggen van een afstand voor 2 personen en een paard.  Dit betekent  dat een ruiter en paard  (ride) vooruitgaan, de ruiter het paard ergens halverwege vastbindt (tie) en dat deze ruiter dan verder rent. De tweede ruiter begint met rennen, pakt het paard halverwege op en rijdt verder, de bovenstaande handeling kan zich herhalen. De bedoeling is dat  alle 3 gelijktijdig over de finish komen.  Wedstrijden in Ride en Tie bestaan sinds 1971.

Een Ride & Tie team bestaat dus uit 3 leden: 2 mensen en een paard.Ride en Tie2

Wedstrijden zijn cross country en variëren van 20 – 100 mijl (zo tussen de 30  en 150 kilometer).   Wanneer en waar de teamleden wisselen is afhankelijk van diverse factoren, maar kunnen volledig door het team zelf worden beslist.   Belangrijk zijn de sterke en minder sterke eigenschappen van zowel mens en paard, maar ook de weersomstandigheden en de topografie van het terrein.  Ride en Tie is zowel een mentale als een fysieke sport met steeds meer deelnemers.

Meer over de wedstrijden in de Verenigde staten hier

Nederland

In Nederland wordt sinds de tachtiger jaren een afgeleide wedstrijdvorm gedaan waarbij ruiter + paard en hardloper gelijk opgaan en halverwege wordt gewisseld.  Kennelijk vind men in Nederland het vastbinden van paarden niet geschikt in een wedstrijd. Deze vorm werd Ride & Run genoemd. Een bekende Ride en Run was de Amstel Ride & Run die werd gehouden in Arnhem bij manege de Waterberg.  Helaas werd door gebrek aan belangstelling na 2003 deze wedstrijd niet meer gehouden. De KNHS in samenwerking met Bit heeft op 27 juni 2015 tijdens het Horse Event;  Ride en Run nieuw leven ingeblazen. Dit was een groot succes met meer dan 175 deelnemende teams.