De kern: Tuigpaarden

De kern van het concours hippique wordt gevormd door 3 paardenrassen; de Friese paarden, de Hackney’s en de Koninklijke warmbloed paard Nederland (KWPN), fokrichting Tuigpaard.  Deze paarden zetten hun beste beentje voor in de showrubrieken op het hoofdterrein van het concours. Een vaste schare liefhebbers uit Nederland bezoekt het concours om deze unieke shownummers te zien.

Toch zijn veel gasten relatief minder bekend met deze paardenrassen/richting en daarom volgt hieronder een korte toelichting op elk van deze drie rassen.

Het Friese paard

Het Friese paard is het bekendste ras, mede door de prachtige sjezen waarmee wordt gereden, waarbij de rijders in originele (boeren) klederdracht zijn gekleed. Op het concours zijn naast de traditionele beoordeling van de paarden ook beoordelingen voor het schoonste geheel met de meest authentieke uitrusting.

Minder bekend is dat het Friese paard het oudste inlandse ras is van Nederland, met wortels in een ver verleden. Mogelijk werd het paard 3000 jaar (!) geleden al gebruikt. In ieder geval was het paard in 13e eeuw al bekend en als we afbeeldingen uit die tijd vergelijken met de huidige Friese paarden zijn er nog steeds sterke overeenkomsten.  Gedurende de 80 jarige oorlog werden de Friezen gekruist met Andalusiërs waardoor een actief en veelzijdig paard ontstond. Behalve de shownummers zoals te zien op dit concours worden Friezen ook gebruikt voor dressuur en als hogeschoolpaard bijvoorbeeld in het circus.

De Hackney

De Hackney  is waarschijnlijk minder bekend bij het grote publiek, maar absoluut een parel onder de paardenrassen. De Hackney wordt wereldwijd vooral gewaardeerd om zijn bijzondere knieactie en fiere voorkomen. De oorsprong van de Hackney ligt (hoe kan het anders) in Engeland. In vroegere tijden werd het daar gebruikt als rijdier en als lastdier, maar later werd het gebruikt als trekdier voor de postkoetsen, omdat de Hackney beschikte over veel uithoudingsvermogen en voldoende sterk en snel was.  Rond het begin van de twintigste eeuw werden de eerste Hackney’s in Nederland ingevoerd. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was de fokkerij en het gebruik beperkt van omvang. Daarna nam de belangstelling snel toe, met grote schare liefhebbers en met een grote Nederlandse fokkerij die tegenwoordig exporteert naar vele landen.

De Hackney is een typisch showpaard. Op ons concours zult u de grote maat zien, de stokmaat (schofthoogte) ligt tussen de 1.47 en 1.68 meter, maar ook de kleine maat, de Hackney pony, met een stokmaat tot 1.47 is prominent aanwezig.

Het is beslist de moeite waard om deze paarden in actie te zien, laat u zich vooral ook eens betoveren door de damesrubriek

Het KWPN-tuigpaard

Het KWPN-tuigpaard, uniek voor ons land, is bij het grote publiek mogelijk ook wat minder bekend.  De kenner en liefhebber herkent gelijk de explosieve kracht, de trotse opgerichte houding en het rotsvaste ritme van deze  paarden, dit gecombineerd met een meewerkend, ijverig en eerlijk karakter zorgt voor een wereldwijde furore. Het is geen wonder dat het KWPN-tuigpaard de laatste jaren een opmerkelijke opmars in het buitenland maakt, op internationale aangespannen (men)wedstrijden ziet men tegenwoordig steeds vaker deze KWPN-tuigpaarden verschijnen en prijzen winnen.  Bij de Nederlandse tuigpaardenfokkerij wordt vooral de (aangespannen) sport als uitgangspunt genomen, met succes zoals blijkt.

Als  u het concours bezoekt neemt u dan eens de tijd om dit geweldige paard goed te observeren en vervolgens de ongekende kwaliteiten te herkennen.

Bovenstaande informatie is verkregen van de beide stamboeken en de KWPN, aangevuld met informatie van Wikipedia.