Geschiedenis Mailcoach

Mailcoach frontDe Mailcoach

Hoeveel mensen is het bekend dat de Wageningse Studentenvereniging Ceres haar eigen koetsen heeft of heeft gehad ? Niet één, maar zelfs twee? Echte ouderwetse koetsen met paarden en een koetsier.

De Mailcoach (een echte Engelse Parkdrag) is in 1958 door oud leden aangeboden aan Ceres. De “Jan-plezier” (een klassieke vis-a-vis koets) is in 1990 door de heer Dinger aangeboden aan de in 1974 opgerichte Stichting “De Mailcoach”.
U vraagt zich misschien af waarom de koetsen dan niet vaker te zien zijn. Helaas is het onderhouden van klassieke koetsen een ambacht die studenten niet uitoefenen, bovendien is het een zeer prijzige bezigheid.
Omdat de Mailcoach, in het begin van de jaren ’70, in een zeer slechte staat van onderhoud was en voor het voortbestaan moest worden gevreesd, werd in 1974 de stichting “De Mailcoach” opgericht door Ceresleden en werd het beheer en onderhoud uitbesteed, los van de “grollen” van een studentenvereniging.
De Mailcoach werd vroeger voor allerlei evenementen in Wageningen te pas en te onpas gebruikt. Als de voetbalclub had gewonnen, of er was een ander evenement werd de koets afgeladen met mensen en bier en werd er (ondeskundig) mee gereden, hetgeen ernstig verval in de hand werkte.
Na een zeer grondige opknapbeurt , midden de jaren ’80, werd de Mailcoach gestald bij een goede stalhouder in Velp. Wanneer men er mee wil rijden (met een vierspan ervoor zoals dat hoort ) moet de stalhouder ingeschakeld worden. De stalhouder is ook verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud, zoals het smeren van de wielnaven e.d.
De stalhouder betaald een bepaalde huursom aan de Stichting en zo heeft de Stichting , na verloop van jaren, een klein kapitaal voor groot onderhoud als dat nodig is.
Na het overlijden van de Stalhouder in Velp, dec. 2010, zijn de rijtuigen ondergebracht bij stalhouder Hans Heus, in Eerbeek / Laag Soeren, tevens bekend als internationaal vierspan marathonrijder en vroeger als kleine jongen al kind aan huis bij de stalhouder in Velp.

Het unieke van deze constructie is dat we de Mailcoach, als een van de weinige echte originele postkoetsen in Nederland, nog in rijdende conditie kunnen houden en het beheer is ondergebracht bij een aparte stichting die gelinieerd is met Ceres.
In 1990 werd de “Jan plezier” ( waarschijnlijk een echte klassieke Vis-a-vis koets ) aangeboden aan de Stichting en werd ook ondergebracht bij de stalhouder in Velp.

Omdat het onderhoud van de koetsen zo duur is, worden zij de laatste jaren niet veel gebruikt; slechts bij een select aantal evenementen komt de postkoets uit de stal. Zo wordt de koets gebruikt door de Senaat bij Lustra- zowel het Ceres lustrum als die van verenigingen in andere steden – en bij het Concours Hippique op landgoed Hoekelum met Hemelvaartsdag.
Hoewel er altijd onderhoud nodig is verkeert de Mailcoach momenteel in goede staat. Met de “Jan plezier” is het helaas slechter gesteld. Het rijtuig lijdt aan houtworm en is dringend aan een (helaas zeer prijzige- ) restauratie toe. Het zou absoluut zonde zijn wanneer één of beide koetsen door gebrek aan onderhoud bezwijkt aan de tand des tijds. De Vereniging en de Stichting doen dan ook hun uiterste best om dat niet te laten gebeuren. Helaas zoals al eerder gezegd is dat niet goedkoop, en wordt het steeds moeilijker om geld bij elkaar te halen voor ingrijpende restauraties.
Mocht u willen weten hoe u kunt helpen deze mooie stukken geschiedenis niet te laten vergaan, kunt u contact opnemen met de Secretaris der WSV Ceres en de Stichting “de Mailcoach”.