Categorieën
Terreinen

De perfecte grasbodem van CH Bennekom

Al tien jaar is Ab Hendriksen de baas over het terrein en het buitengebeuren van het traditierijke Concours Hippique in Bennekom. Op Hemelvaartsdag toveren Hendriksen en zijn medewerkers de kasteelweide elk jaar om tot een aantrekkelijke springtuin. Als alles opgebouwd is ontstaat een prachtig plaatje met het kasteel Hoekelum op de achtergrond.

Vloeibare kunstmest

Maar aan dat mooie moment op Hemelvaartsdag gaat wel het één en ander vooraf. Het is half maart als Ab Hendriksen uitlegt hoe hij de bodem voor het concours er altijd zo perfect bij heeft liggen. Hendriksen: “Binnen nu en een week worden de paarden die op het terrein lopen er afgehaald. De laatste twee maanden voor het concours mag er geen vee meer op! Alles wordt afgezet en het slepen en rollen van de bodem begint. Ondertussen wordt er vloeibare kunstmest op het land gebracht voor een snelle groei van het gras.”

Maaien met een gazonmaaier

Hendriksen vervolgt: “Ik maai het gras twee keer met een gazonmaaier om een dichte grasmat te creëren. De bodem wordt daarna nog twee of drie keer met een zware rol gerold.”

Ideale grond, zand met beetje humus

Ab Hendrikensen
Ab Hendriksen

De wedstrijdpiste wordt alom geprezen door de ruiters en menners die aan het concours deelnemen. De bodem is eigenlijk altijd goed, of het nu lang droog is geweest of als het veel regent. Hendriksen: “Het is ideale grond, bijna puur zand met een beetje humus. Het laat altijd water door, zelfs grote hoeveelheden. Als het lange tijd droog is, sproei ik geregeld de grasmat, zo blijft ie altijd goed.”

‘Zand remt te veel’

Over een goede grasbodem heeft ook Arie Hoogendoorn, teamveterinair van de Nederlandse springruiters, het één en ander te vertellen. Hoogendoorn is verbonden aan Paardenkliniek de Watermolen in Haaksbergen. “Een grasbodem met een goede ondergrond veert altijd mee, mits die niet te droog is. De kans op peesproblemen is op gras veel kleiner dan op zand. Zand remt te veel. Daar staat tegenover dat paarden met problemen in de ondervoet op gras eerder in moeilijkheden komen, vooral als de bodem door droogte te hard is.”

Goede keuze van stiften

“Wat van groot belang is bij het rijden op gras”, vervolgt Hoogendoorn, “is de keuze van de stiften. Welke lengte moet je gebruiken en hoeveel draai je in de ijzers. Ruiters zijn gauw geneigd om te lange stiften te gebruiken, dat kan gevaarlijk zijn. De kans bestaat dat de paarden dan te veel afstoppen op de ondergrond.”

‘Opleiden van paarden op verschillende bodems’

Voormalig internationaal springruiter en trainer Emile Hendrix vertelde vorig jaar tijdens een lezing bij Kring Achterhoek van de KNHS, over het belang van het opleiden van paarden op verschillende bodems. De rode draad van zijn verhaal was: “Als een mens langdurig op perfect vlakke vloeren en bodems loopt, krijg je pijn als je een keer over de kasseien moet lopen. Dat is voor een paard niet anders.“

Kasteelweide Hoekelum, foto Berry Jakobsen
Kasteelweide Hoekelum, foto Berry Jakobsen

Hendrix in zijn lezing: “Waar vroeger hoefkatrol een aanzienlijk probleem was, zijn nu de gebreken aan de weke delen van de paarden catastrofaal. Of dat 100% te wijten is aan de allweatherbodems is niet bewezen.” Emile traint thuis op puur zand en zoekt wedstrijden uit op zowel allweather-zand als grasbodems.

Waar vroeger de discussie alleen maar ging over het gemak van de deelnemer over het al of niet indraaien van stiften en het altijd doorgaan van een wedstrijd op een allweather bodem, komt nu de discussie op gang of het altijd rijden op perfecte bodems wel zo goed is voor de ontwikkeling van een paard.

“Een paard met een goede, veelzijdige training en wedstrijdhistorie op verschillende bodems, zal een beter vooruitzicht hebben”, aldus Hendrix in zijn voordracht.

Op het concours in Bennekom zal er nooit een allweather bodem komen. Daar is de grasmat als die op Wimbledon. Ook dit jaar kan er op Hemelvaartsdag weer volop van de paardensport worden genoten.

Wat vind jij van de bodem in Bennekom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *